Alt du trenger å vite om vannbåren varme
Ved valg av oppvarmingsløsning er jeg ikke i tvil om hva jeg ville valgt hjemme hos meg selv. Det høye nivået av komfort kombinert med alle valgmulighetene gjør vannbåren gulvvarme til en soleklar vinner —og nei, det trenger ikke koste skjorta!
Komfort og fri møblering
Noen velger det for komforten det gir med lune gulv og jevn varme. Andre verdsetter fri møblering uten å måtte ta hensyn til synlige varmekilder. I tillegg står du fritt til å velge energikilde, i motsetning til varmekabler hvor man er bundet til elektrisitet. Hva er mulige energikilder, spør du kanskje. Jo, det kan være: bio (trepellets, flis og ved), varmepumpe (væske/vann eller luft/vann), solenergi (solfangere), fjernvarme- og nærvarmeanlegg eller elektrisitet.
Med vannbåren gulvvarme kan du nemlig bytte energikilde etter behov. Skulle strømutgiftene bli høye kan du enkelt bytte til en annen energikilde når du måtte ønske det.
Hvem passer det for?
Dette er for deg som skal bygge nytt eller oppgradere eksisterende bolig og som ønsker en energifleksibel løsning med valgmuligheter.
Kartlegg mulighetene
Det er viktig å få oversikt over fordelene og ulempene knyttet til de ulike løsningene. Sørg også for å avklare forventninger med rørleggeren på forhånd. Flere erfarer at valgene er tatt for dem og at de ikke fikk mulighet til å velge f.eks. romtermostater og appstyring på forhånd. Med Arjonfloor® vannbåren gulvvarme kan du velge alt fra enkle romtermostater til den mer avanserte Quantum, som kan styres fra app, og brukes som en del av vårt smarthussystem Arjonsmart®.
Kan valgt løsning innfri forventningene?
Ønsker du å kunne heve og senke temperaturen i takt med døgnrytmen? Hvis ja, er dette vanskelig dersom man støper ned rørene og har 7-8 cm overdekning med betong. En nedstøpt løsning vil nemlig akkumulerer energi over tid og derfor avgi varme i mange timer etter f.eks. nattsenking er aktivert. Dette kan medføre kalde gulv når du står opp ettersom det tar tilsvarende lang tid å varme opp gulvet igjen. Det er lite hensiktsmessig og energieffektivt å måtte skru på varmen midt på natten for at gulvet skal være varmt til frokost. Har du derfor en forventning om energieffektivitet og komfort er nok ikke en nedstøpt løsning noe for deg. Rask responstid krever andre leggemetoder og produkter som f.eks. Armaturjonssons Easy-plater som isolerer og sikrer god varmeoverføring til overgulvet. Denne leggemetoden sørger for kort avstand mellom rørene og overgulv, noe som er avgjørende for rask reaksjonstid og effektiv dag- og nattsenking som faktisk lever opp til forventningene.
Sørg for at disse tingene er avklart på forhånd så slipper du å oppleve at sluttresultatet ikke står til forventningene.
Kombiner gulvvarmen med radiatorer
Med vannbåren varme fra Armaturjonsson kan du styre gulvvarme og radiatorer fra samme system —og alternativt app. For noen kan det være aktuelt med f.eks. gulvvarme i første etasje og radiatorer i etasjene over. Mulighetene er mange.
Styr alt fra app!
Ønsker du et system som kan tilpasses uavhengig av hvor du er? Glemte du å aktivere feriemodus før du dro på hytta? Klager noen i husstanden på at det er for kaldt når du selv ikke er hjemme? Ikke noe problem! Med Arjonsmart® kan du på en enkel og brukervennlig måte fjernstyre det vannbårne anlegget ditt —til og med sammen med andre smarthusprodukter.
Arjonsmart® er Armaturjonssons smarthussystem som styrer alt fra elektriske enheter som plugges i stikkontakten (lys, panelovner osv.) til vannbåren gulvvarme, radiatorer og vår egenutviklede vannstoppventil, Arjonstop® Connect. Systemet er egnet for de aller fleste typer bygg og noen velger å ha det både hjemme og på hytta. Har du tilgang til både strøm og internett kan du nemlig bruke Arjonsmart® som et alternativ til "ring-hytta-varm" med vannbåren varme og/eller panelovner som varmekilde.
Hva koster det egentlig?
Dette er spørsmålet mange stiller seg og svaret avhenger av flere ting; Er det snakk om nybygg eller renovering? Finnes det et vannbårent varmeanlegg fra før som du ønsker å modernisere? Mulighetene er nemlig mange. Det kan installeres et helt nytt anlegg, men det er også mulig å gi nytt liv til et gammelt vannbårent anlegg ved å oppgradere styringsenheten og romtermostatene. Plutselig kan et 15 år gammelt anlegg styres fra app og gi deg et hav av muligheter. Enova opererer med installasjonskostnader fra kr 500/m2 ved valg av den enkleste leggemetoden. Ønsker du et eksakt tilbud anbefaler vi deg å kontakte din lokale rørlegger.
Enova-støtte
Merk deg også at du kan få Enova-støtte dersom du legger om til vannbåren varme. Vi anbefaler også å lese Enovas kjøpsveileder for vannbåren varme med mange nyttige tips til ting du bør tenke på.
Velg produkter med teknisk godkjenning
Uavhengig om du velger Arjonfloor® eller et annet vannbårent gulvvarmesystem anbefaler vi deg å ikke gå for de enkleste og billigste. Armaturjonsson har dokumentert gode produkter og Arjonfloor® er både testet og godkjent av SINTEF.